Lipasto uuteen alkoviin

Alkovin viimeinen vaihe on yöpöydän vaihtaminen. Nykyinen on aivan liian pieni ja nyt myös väärää sävyä.

Aluksi kokeilin etsiä kaupoista yöpöytää/pientä lipastoa joka olisi käsittelemätöntä tai vain lakattua puuta. Kalliita vaihtoehtoja olisi löytynyt sieltä täältä, mutta nyt tehdään budjetilla.. ainakin melkein.

Ikeasta löytyi Rast lipasto joka on sopivan leveä, mutta liian korkea ja syvyyssuunnassa liian kapea. Siinä on kuitenkin potentiaalia muokkaukselle joten Tori.fistä pikainen haku, jos vaikka löytyisi Tampereen lähistöltä sellainen.

Sattumalta Hämeenkyröstä löytyi. Joku oli myymässä vanhaa lipastoaan muuton tieltä 15€ hintaan. Se näytti hyväkuntoiselta ja 15€ on parempi kuin kaupan ~30€.

Lipaston lisäksi tarvitaan uusi kansilevy, hieman puulakkaa ja siveltimiä jotka löytyi Bauhaussista. Tai melkein löytyi… siveltimet unohdin ostaa, mutta onneksi Prismasta löytyi perussetti vielä ruokaostoksien yhteydessä.

Ensin kansilevy pitää lakata ainakin yläpuolelta, koska sen päällä on aina silloin tällöin kondensoivia vesilaseja, yms. Yläpinnan pitäisi olla siis helposti puhdistettavissa.

Lakkaa tuli laitettua pari kerrosta ja näyttää siltä, että tämä lakka on erinomaista, jos haluaa säilyttää alkuperäisen pinnan sellaisenaan. Pinnasta tuli kyllä paljon karheampi lakkauksen jälkeen. Voisi olla hyvä idea hioo varovasti pintaa ja lakata vielä kerran, mutta toisaalta… hitusen karhea pinta ei haittaa. On sekin vähän outoa, jos pinta on tasainen ja liukas.

Seuraavaksi pitää päättää uuden yöpöydän korkeus ja sahata pois ylimääräiset lipaston alapäästä. Alimmainen laatikko siinä menetetään, mutta se ei haittaa. Monesti sitä on miettinyt, että pitäisikö hankkia pistosaha tai minipyörösaha, kun näitä sahauksia tuntuu nyt tulevan aika paljon. Bilteman huonoteräinen selkäsaha kuitenkin palvelee vielä tarpeeksi hyvin.

  

Korkeus näytti ihan hyvältä ekalla sahauksella. Aluksi mietin, että käytän puutappeja ja liimaa kansilevyn kiinnityksessä, mutta se nyt on turhaa hifistelyä. Levyn saa helposti kiinni vetämällä ruuvit vanhan levyn läpi ja mitään ei jää näkyviin. Myös edellisestä projektista ylijääneet kipsilevyruuvit oli täydellisiä tähän hommaan.

Tämän liimapuulevyn kestosta ei oikein ole tietoa joten päätin laittaa yhden ison kulmaraudan lipaston taakse. Tämä jää sohvan ja lipaston väliin joten ei haittaa vaikka kulmarauta on iso ja ruma. Mitään kovin painavaa tälle pöydälle ei pitäisi koskaan tulla.. tai ei pidä ainakaan takalaitaan laittaa painoa.

Valmista tuli. Se on aika iso verrattuna vanhaan.. kokoa voi toki säätää vielä myöhemmin, ainakin syvyyssuunnassa, mutta katsotaan nyt, totunko tähän vai pitääkö muokata vielä lisää. Roskakorille ei nyt periaatteessa ole enää tilaa, mutta ei se ennenkään oikein sopinut tähän sotkuun. Nyt lipaston taakse jäävään tilaan voisi toki laittaa pienen kapean roskiksen, mutta se jää harkintaan. Kansilevy on eri sävyä kuin muu lipasto, mutta se ei paljon haittaa.

Projektin hinta:

  • Mäntylevy 800x600x18mm, 18,95€ (+3€ sahaus kaupassa, 620mm leveäksi.
  • Kulmarauta, 3,50€
  • Puulakka 250ml, 13,90€
  • Rast lipasto, 15€ käytettynä (uusi 29,99€)
  • Kipsilevyruuvit, <10€ 100kpl pss
  • Yhteensä: 51,35€ – 60€

~60€ yöpöydästä on ihan kohtuullinen hinta.

Facebook kommentointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.