Alkovin parantelua

Sisustaminen ei ole koskaan ollut mun juttu. Yleensä vain heittelen suunnilleen samannäköisiä asioita yhteen paikkaan ja toivot et palaset asettuu kohdalleen.

Nyt, kun paikat ei enää ole aivan tavaraa täynnä. Sitä alkaa tulemaan uusia haasteita kuten tyhjät valkoiset seinät. Enää ei ole hyllyjä/kaappeja siellä täällä enkä ole koskaan oikein saanut päähäni et mikä olisi sellaista jonka haluaisin ripustaa seinälle.

Välillä täytyy koittaa vaan randomisti jotain. Aliexpressistä tilasin halvan seinäkankaan, kun halusin nähdä millaista laatua ne on. Ihan kiva, hieman matala resoluutio, käy toistaiseksi. Seiniä en viitsi maalata tai tapetoida tässä asunnossa ja paljaat valkoiset seinät on aika ankeita oikeastaan eikä vähiten niiden aiheuttaman kaiun takia. Olisi kiva saada hieman väriä seinille.

Varsinainen projekti on kuitenkin alkovi. Se kaipaa jotain piristystä ja mietein, että siihen voisi rakentaa puolipaneelin, koska… miksi ei? Puu on ainakin halpaa ja tässä on hyvä harjoitella taas kädentaitoja.

Ylimääräisenä haasteena paneeliseinän rakentamisessa on, että sen pitää olla helposti purettavissa.

Ensin suunnitelupuoli kuntoon. Tämä tosin on toinen versio suunnitelmasta, koska ensimmäinen kopio tipahti jonnekin K-raudan ulkopihalle. Onneksi mitat olivat muistissa, koska ensimmäisessä kaupassa ei ollut yhtään mökkipaneelia vaikka saldo näytti 340m. Toiseen K-raudan päästyäni, mulla ei siis enää ollut suunnitelmia mukana. Siellä varastosaldo näytti 40m mikä on liian vähän, kun laskin tarvitsevani n. 50m. Kaupasta kuitenkin löytyi mukaan n. 76m 14×120 mökkipaneelia.

Täytyi ostaa hieman enemmän paneelia kuin alunperin kuvittelin, koska kaupassa näiden paneelien pituus ei oikein ollut sopiva. En halua tehdä yhtä riviä useasta laudasta vaan yhtenäisenä koko matkan. Tietenkin jälkikäteen ajatellen olisi voinut selvitä n. 50m kasallakin, jos olisi saanut ne sahattuna tarkemmin oikeaan mittaan. Asiakaspalvelu vaan oli aivan paskaa Lahdesjärven K-Raudassa, kun olin liian lähellä sulkemisaikaa ja ne sahattiin mulle kiireellä. Ajattelin, että sahaanpa sitten kotona tarkkoihin mittoihin ja teen isomman suunnitelman mukaan. Ylimääräistä lautaa jää varmasti jonkin verran, mutta ne menee kaverille polttopuuksi, kun ne on käsittelemätöntä puuta.

Tässä sitä taas ollaan. Se on joka asunnossa sama juttu.. jossain vaiheessa lattialla on iso puukasa ja jotain täytyy rakentaa. Mukaan tarttui myös kipsilevyruuveja ja hieman kalustejohtoa. Normaalisti paneeli pitäisi varmaan laittaa pienillä nauloilla kiinni ja projekti olisi muutenkin helpompi. Tämä projekti pitää kasata kolmena osana, yksi oma irrallinen paneeli joka seinälle. Rakennetaan ensin lyhyt.

Ensin on tietenkin paljon sahailua. Jokainen seinä vaatii 10 sahattua lautaa. Sen jälkeen niille pitää sahata pystykoolaus. Ajattelin käyttää tähän koolaukseen alunperin rimapuuta, mutta tätä paneelitavaraa on nyt niin paljon, että se ajaa saman asian. Pitää myös alimmaisissa laudoissa ottaa huomioon jalkalistojen paikat.

Koska paneeliseinistä tulee irroitettavat muutenkin, se antaa uusia mahdollisuuksia kiinnitystapaan. Katsoin, että järkevintä ja vähiten työläintä on kasata paneelit takaperin eli kiinnitänkin ne pystykoolaukseen takaa kipsilevyruuveilla… tai ainakin näin piti tehdä. Kipsilevyruuvit osoittautui heti aivan vääränlaisiksi ruuveiksi, koska ne halkaisee näin heikon laudan kahtia. Täytyi sitten käydä uudelleen K-Raudassa ja hakea pieniä yleisruuvejä.

Valmista tuli ensimmäisestä osuudesta… ainakin melkein. Ylin lauta pitää jättää irti tässä vaiheessa jotta koko höskän saa yläpäästä kiinni seinään. Viimeisen laudan voikin sitten kiinnittää eri tavalla, koska mahdollinen ruuvi peittyy päälle tulevaan kulmalistaan.

 

Sitten toistetaan sama prosessi pari kertaa. Takaseinä oli yhtä helppo, mutta toisessa sivuseinässä täytyi ottaa huomioon pistorasiat, seinävalaisin sekä ledilista. Pistorasioiden edessä nyt on muutenkin aina jokin yöpöytä. Myöhemmin pitää vaihtaa se, mutta jokin pöytä siinä tulee olemaan joten pistorasioiden kohdassa voi olla vähän suurempi aukko paneelissa.

Sitten osat paikalleen. Betoniin tarvi tehdä vain 7 reikää jotta rakennelma pysyy pystyssä. Paneelit lepää jalkalistan päällä ja ovat vain yläpään taustapuusta kiinni seinässä. Välissä on kuitenkin aina sänky joten eiköhän se alapää pysy paikoillaan tarpeeksi hyvin.. kyllä sen sitten saa kiinni myöhemmin myös sieltä, jos ongelmia tulee. Lisäksi näiden kahden päätyseinän väliin työnnetään vielä takaseinän paneeli joten sekin pitää näitä ensimmäisiä paikoillaan. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä muistaa laittaa johdot paneelin taakse kiinni.

 

Aiemmin ostettu sähköjohto oli tätä valaisinta varten. Nykyisessä johdossa on kytkin joka jäisi paneelin taakse piiloon joten oli helpointa ostaa nollaluokan jatkojohto ja katkoa siitä toinen pää. Reunalistat piti alkuperäisen vision mukaan laittaa No More Nails liimalla kiinni.

Nyt on kaikki kolme paneelia paikoillaan ja enää on jäljellä kulmalistojen laitto sekä valaisimien asennus. Koolauspuiden päähän piti kiinnittää muutamia ruuveja jotta päälle tuleva reunalista ei kaatuisi paneelin taakse. Näiden ruuvien päähän voi myös laittaa hieman liimaa.

Seinävalaisimen lisäksi tähän paneelin päälle tulee Philips Hue ledinauha. Aivan järkyttävän kallista oli ostaa 2+1m tätä, mutta se on helppo liittää jo olemassa olevaan Philips Hue järjestelmään. Toivottavasti se on laadukas.

Tämä ledinauha tarvitsee vielä jonkin listan sen eteen ettei se paista silmään kovin pahasti. Käyttöön jääkin vain 2m pätkä ja unohdan tuon 1m pätkän kokonaan. Alkuperäinen idea oli ostaa vielä toinenkin 1m pätkä myöhemmin ja laittaa ledinauhaa joka seinälle. Paras lopputulos voi kuitenkin olla, jos vain takaseinällä on valoa ja se on peitetty kulmalistalla seinästä seinään. Ehkä tuolle 1m pätkälle keksii jotain muuta käyttöä… tosin se tarvitsee sitten parikseen taas uuden 2m pätkän liitäntälaitteineen.

Siinä se nyt on. Listat ja valaisimet ovat paikoillaan. Tuli haettua vielä K-Raudasta ylikallista kattolistaa pätkä, lediprofiililista ja hieman lisää tuota reunalistaa jotta sai viimeisteltyä nurkat hyvin. Enää jää vain yöpöydän vaihtaminen teemaan sopivaksi.

Tämä projekti toi kyllä asuntoon asumismukavuutta lisää. Jossain vaiheessa mietein, pitäisikö laudat pintakäsitellä jollain. Kauhistelin jo etukäteen, sopeudunko näin vaaleisiin seiniin ja näyttääkö ne vain hirveältä. Olen kuitenkin hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Positiivinen ylläri, että ”makuuhuoneesta” tuli näin kotoisa. Olisi siistiä, jos paneeliseinää olisi asunnossa enemmänkin. Se on kuitenkin tulevaisuuden ja toisen asunnon hommia.

Projektin kustannukset:

  • Mökkipaneeli, kuusi, 70,5m, 69,80€
  • Led alumiiniprofiili, 2m, 29,90
  • Kattolista Cello 30x30x3200, 7,55€
  • Reunalista Cello 21x42x13x3200, 4kpl,  9,90€ + 39,80€
  • Philips Hue Lightstrip Plus 2m, 79,90€
  • Yleisruuvi 3,5x25mm, 200kpl, 7,95€
  • Jatkojohto 1-os Euro, 3m, 3,95€
  • Yhteensä: 238,85€

Okei… projekti maksoi vähän enemmän kuin sitä äkkiseltään luulin. Se on sitä, kun kustannuksia tulee hieman ripotellen sieltä täältä ja kokonaishinta karkaa käsistä. Mutta projektin kustannuksista, jos katsotaan mitä voi hyödyntää seuraavassa asunnossa… saadaankin projektiin käytetyn rahan määrä laskettua aika alas, 125€. Ledinauha, profiili ja jatkojohto voidaan hyödyntää muualla myöhemmin, kun tulee aika purkaa tämä pois.

Facebook kommentointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.