Projektoriin uusi polttimo

Hetki jota pelätty pitkään tuli vihdoin. Projektorista paloi.. tai oikeastaan räjähti polttimo tuossa marraskuun lopulla. Nyt voi sanoa, että ei ole kiva istua n. 2m päässä projektorista jonka lamppu posahtaa. Se oli aivan hervottoman kova ääni ja tietenkin tuli aivan yllättäen kesken Hitman 2:n pelailun. Eikun ikkunat auki ja tuuletusta, koska lampun sisältä vapautuu ainakin elohopeahöyryjä sen kuoren rikkoutuessa.

Mutta jo oli aikakin! Lamppu kesti 6v / 2450h. Et ”kyllä on kauheita ne projektorit, kun lamppuja täytyy ostaa.” Tuo lukema on kyllä huomattavasti alle sen mitä Optoma lupailee, 3000 normitilassa tai 4000h eco-tilassa.

Noh, ei auta itku markkinoilla vaan projektori alas seinältä. Projektorin malli on Optoma HD33.

On jokseenkin veemäinen seinäteline, mikä ei liene yllätys, kun se on markkinoiden halvimpia, yllättäen 🙂 Ihme, että olen sen joskus saanut jumittumaan oikeaan asentoon.

Onneksi Optoma on tehnyt asiat helpoiksi. Lamppumoduulin kansi on yhdellä ristipäällä kiinni ja itse lamppumoduuli on kahdella ristipäällä kiinni. Sen jälkeen pääseekin kurkkimaan projektorin pohjalle, josta löytyy ensimmäiset lasin sirpaleet.

Itse lamppumoduuli on tehty metallista ja siinä ei paljon turhia aukkoja ole ilmiselvistä syistä. Ja sieltä näkyy lisää sirpaleita…

Lamppumoduuli auki ja näkee itse polttimon joka on… aika hyvässä kunnossa. Odotin paljon pahempaa tuhoa äänen perusteella. Mutta kai siinä pikkuinen ääni tulee, jos polttimon sisällä on n. 200 barin paine.

Moduulin etulasissa näkyy hieman vaurioita… tämä nyt oli semihuolestuttavaa, mutta en nyt korvaavaa lasia rupea etsimään mistään. Ensin testataan, tuleeko kuvaan häiriöitä tuon takia.

Pikaisen Googlailun perusteella uusi lamppumoduuli maksaisi 180-200€ alkuperäisosana Suomessa. Sitten EUn alueella tarvikelampulla, 150€ ja pelkkä polttimo maksaisi alkuperäisosana 80€ ja tarvikelamppu 88€.

Hinnat on sen verran suolaisia, että katsotaanpa tarkemmin tuota itse polttimoa. Ei siinä lue Optoma vaan se on Osramin Kiinassa valmistama yleispolttimo projektorikäyttöön. Siinä jopa lukee hienosti kaikki tarvittava tieto jolla voi tilata uuden.

Joten kysymme vanhalta ystävältämme, Ali Babalta. Vastaus löytyy heti(www.aliexpress.com). Uusi Osramin polttimo maksaa n. 25 dollaria ja toimitusaika on 20-40 päivää.

Tämä valikoitui yksinkertaisesti laittamalla Aliexpressin hakukenttään ”P-VIP 230W 0.8 E20.8”, sitten tulokset tilauksien määrän perusteella järjestykseen ja katsotaan mikä on ensimmäisenä. Tällä oli eniten tilauksia ja arvostelut näytti olevan pääasiallisesti 5 tähteä.

Polttimo tuli postissa n. 2-3vko päästä. Valitettavasti enempää kuvia itse kasausprojektista ei nyt ole, kun en ole kirjoittanut pitkään aikaan tänne mitään niin eipä tullut mieleen ottaa kuvia.

Paketissa kuitenkin oli täsmälleen samanlainen Osramin polttimo kuin mitä alkuperäispolttimo oli. Ehkä jopa aito Osramin polttimo.

Itse kasausoperaatio taas oli todella helppo. Kerrankin valmistaja joka ei tahallaan vaikeuta huoltohommia vaan kaikki on tehty sitä silmällä pitäen, että käyttäjä voi itse vaihtaa koko moduulin aivan leikiten tai sitten hieman suuremmalla vaivalla polttimonkin. Kaikki ruuvit ovat perusristipäitä ja mitään ei ole sinetöity millään tavalla.

Ainut mitä polttimon vaihdossa täytyy pitää silmällä on, että johdot tulevat nätisti moduulista ulos eivätkä kosketa metallia missään vaiheessa! Ja polttimon lasiosuutta ei tulisi käsitellä rasvaisilla/likaisilla käsillä.

Niin ja pitää muistaa imuroida pölyt ja lasin sirpaleet projektorin sisältä varovaisesti.

Toimii! Lamppu on vaihdettu ja valikosta voi nollata lampun aikamittarin. Tämän helpompaa ei lampun vaihto voi olla. Muutama viikko siihen meni mutta vain 25€.

Ensimmäisen tunnin tai parin ajan projektorista pääsi aikas runsaat hajut pihalle. Tämä on normaalia vaihdon jälkeen. Uusi polttimo palaa paljon kirkkaammin ja käy kuumempana kuin vanha loppuun poltettu polttimo joten se polttaa jonkin verran pölyä projektorin sisältä ja mahdolliset tehtaan epäpuhtaudet palaa pois lampun pinnalta.

Nyt mittarissa on jo varmaan 8h ja hajut on kadonnu kokonaan. Sitten vaan katsellaan kuinka pitkään tämä polttimo kestää. Ainut ero ”Optoman” polttimoon on, että ne lupailee 3000-4000h käyttöajaksi. Tämä kiinalainen versio(oli kyllä molemmat kiinalaisia..) sanoo kestoksi keskimäärin 2500h mikä nyt vastaa aika hyvin sitä, että se alkuperäinen paloi just noissa lukemissa. Vaikka se kestäisi 700h niin tämä kannattaisi silti…

Uudella polttimolla huomaa, että se alkuperäinen oli ollut todella huonossa kunnossa jo pitkään. Aikaisemmin piti laittaa kaikki pimennysverhot kiinni ja valot pois, että kuvasta sai jotain selvää. Nyt, kuvasta saa selvän vaikka olisi valot päällä tai verhot auki päiväsaikaan. Eli tulevaisuudessa polttimo kannattaakin varmaan vaihtaa jo 2000h kohdalla viimeistään tai peräti 1000h kohdalla, jos polttimo maksaa noin vähän.

Facebook kommentointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.