Pienoisimuri

Viime kerralla, kun tein pienoismallin eurolavasta, ongelmaksi minisahan käytössä tuli pöly.

Yllättäen tässä kiinalaisessa vehkeessä ei ole mietitty pölynpoistoa mitenkään. Sahatessa tulee suhteellisen hienojakoista puupölyä jonka terä lennättää aika kauaskin koneesta.

Ensin katsoin, olisko Aliexpressillä jotain pienoisimuria joka toimisi esim. USB-virralla. Sitten pyörein netissä… ja sitten tuumasin, että imuri on kyllä sen verran yksinkertainen laite eikä tämän version tarvitse olla kovin tehokas joten eikun rakentamaan prototyyppiä suoraan käytettävissä olevista osista.

Aluksi tarvitaan sopivan kokoinen tiivis eväslaatikko, tietokoneen 12cm tuuletin ja hieman ikkunaan tarkoitettua suodatinkangasta.

Näyttää siltä, että Ikean pakasterasia on kuin tehty tätä varten. Nuo pallukat ovat juuri 12cm etäisyydellä toisistaan joten siihen on helppo piirtää viivat leikkausta varten.

 

Taas on niin turvallinen työkalu.. pitäisi hieman muokata tätäkin ja vaihtaa kytkin painikkeeksi. Jos nyt tuon koteloa edes saa avattua mitenkään.. mutta ehkä, jos laittaakin pöydän alle jalkapainikkeen…

 

Tarpeeksi hyvää sahausjälkeä… sitten sopivankokoiset reiät tuulettimen kiinnitykseen ja kaapista etsimään 4mm koneruuveja joita pitäisi olla ylijäämänä jostain toisesta projektista.

 

Aika hyvät ruuvit löytyi. Ei paljon haittaa vaikka ovatkin pitkät, piiloon ne kuitenkin jää.

 

Sitten onkin se vaikein kohta. Suodattimelle pitäisi tehdä jonkinmoinen teline rasian keskikohtaan. Täydellisessä maailmassa se tietenkin olisi helposti vaihdettavissa uuteen..

 

..mutta tässä nyt ollaan rakentamassa vain proof-of-conceptia joten vähän teippiä reunoille ja kuusiterällä reikä rasian päähän.

Sitten tehdään pätkä imuletkua kaapelien niputukseen tarkoitetusta spiraalista jesarin avulla ja kiinnitetään se rasian päätyyn.

Seuraavaksi täytyy keksiä virtalähde josta saa 12V pihalle. Luonnollinen valinta onkin tietokoneen virtalähde, koska tuulettimessa on valmis molex liitin.

Tietokoneen virtalähteen saa päälle kätevästi ilman emolevyä tai koteloa yhdistämällä emolevyn virtajohdosta vihreän johtimen mihin tahansa mustaan johtimeen.

Tuuletin pyörii… ilmavirta tuntuu… muuuuuuutta tuuletin on tietenkin alitehoinen. Se nyt olisi pitänyt arvata, koska todennäköisesti kaikki tietokoneen tuulettimet, jotka täältä löytyy, on todennäköisesti erilaisia silent – malleja joissa ei tehoa pahemmin ole. Täytyy siis sittenkin etsiä jostain uusi tuuletin jossa on korkea ilmanpaine ja hiljaisuuden voi unohtaa. Onneksi tuulettimet ovat samankokoisia ja tilalle saa uuden helposti.

Facebook kommentointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.