Uutta taloprojektia pukkaa

Jossain vaiheessa Nukkekoti-projektin ensimmäinen versio meni roskiin. Se oli jokseenkin huonosti suunniteltu ja käytetyt ratkaisut monelta osin typeriä. Onneksi siitä oppi kuitenkin jotain tulevaa versiota varten.

Tällä kertaa lähdetään liikkeelle ylimääräisestä, ei-niin-hyväkuntoisesta, Ikean halvasta pöydästä. Tässä on sopivasti renkaatkin alla.

Pitäisikö tällä kertaa suunnitella paremmin kuin viimeksi jotta välttyy virheiltä? Nope, ei tässä muuten opi tai kehity, jos välttelee virheiden tekoa. Täytyy vain lähteä vaihe kerrallaan tekemään.

 

No vähän täytyy suunnitellakin, kunhan ei liian tarkkaa plääniä tee. Tärkeintä on selvittää kuinka suurta pinta-alaa pöytä vastaa 1:16 mittakaavassa ja minkälaisen talon pohjan siihen saisi.

Äkkiseltään katsottuna tontti on n. 77,44m². Hieman pyörittelin myös numeroita, montako neliötä itse taloon tulisi. Muistiinpanot ovat luokkaa ”ei niitä kenenkään muun tarvitse ymmärtää.”

 

Nyt on selvillä suunnilleen millainen talon pohjasta tulee. Ja tietenkin suunnittelun avuksi tähän mini-eko-taloon sopii suunnilleen mittakaavassa oleva Toyota Aygoa vastaava paperi.. koska… miksipä ei?

Tässä vaiheessa on jo tietenkin selvää, että tästä ei varsinaisesti tulekaan perinteistä nukkekotia vaan projekti on enemmänkin pienoismalli talosta. Myöhemmin selviää, millainen itse talosta tulee… ajattelin tehdä ensin pohjan ja rajoittaa talon tietylle alueelle pöydästä. Sen jälkeen tehdään ratkaisuja sen mukaan kuin tilaa riittää.

Näköjään tontille on tullut etuajassa myös puukuormakin. 🙂

Periaatteessa talon osuus oli siinä ja sitten ihan huvikseen voisi kokeilla millaisia puupaloja varastosta löytyy ja kuinka ne kestää.

Apuna on netistä löytynyt EURO-lava kuva ja työkaluna, oi-niin-kätevä-muttei-niin-turvallinen kiinalainen minijiirisaha. Pitäisi jossain vaiheessa purkaa tuota sahaa sen verran, että vaihtaisi virtakytkimen virtapainikkeeksi, jolloin sahan terä ei pyörisi muuta kuin virtanapin ollessa pohjassa. Nyt siinä on lukittuva virtakytkin.

Kokeilin muutamaa erilaista lähestymistapaa tässä pienessä testissä.

Ensimmäinen oli pienoisnaulain… joka osoittautui liian tehokkaaksi. Se pirstoi jäätelötikun sekä kiinnitti molemmat tikut pöytään vaikka kyseessä oli vain 8mm pieni naula.

Koska puu osoittautui todella pehmeäksi, seuraavana koitin mitä nitojalla saa aikaiseksi. Nuo saattaa olla peräti balsasta tehtyjä neliskanttisia tikkuja, koska ne on melkein kuin ilmaa. Niihin saa upotettua naulan sormivoimin ja nitojallakin niitit uppoaa niihin liian helposti.

Ja sitten se kolmas testi eli liimaus. Parempiakin liimoja tähän hommaan varmasti löytyisi, mutta pikaliimaa nyt oli tuossa kätevästi saatavilla ja se ainakin kuivuu nopeasti.

Ei liene mikään yllätys, että liimaus on paras taktiikka tähän hommaan. Tämä eurolava nyt ei oikeastaan liity mitenkään mihinkään. Kunhan testailin miten saha soveltuu näihin hommiin ja miten noi puut kestää. Niitä, kun olisi tarkoitus käyttää myöhemmin ja paljon. Se on vaan kivempi tehdä testejä, kun on edes jokin päämäärä. Ja tulihan siitä semiautenttinen eurolava.. siinä on vaurioita ja naulojakin valmiina 🙂

Facebook kommentointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.